DE OPDRACHTEN


Nu jullie weten wie E. du Perron is, wordt het tijd dat jullie zelf aan de slag gaan. Eerst maken jullie een paar introductievragen, die meer duidelijkheid geven over E. du Perron en zijn werken. Vervolgens zijn er nog een aantal toepassingsvragen die zullen gaan over het tijdschrift Het Forum. 

Maak een word-document aan óf doe het op de ouderwetse manier: met pen en papier. Zorg ervoor dat de antwoorden goed genummerd zijn en dat het voldoet aan de gevraagde eisen. Veel succes!

 

INTRODUCTIEVRAGEN____________________________________________________________________________________________________

VRAAG 1:

Wat houdt de literaire stroming van het modernisme in? Maak in je antwoord in ieder geval gebruik van de volgende begrippen: het intellectueel – inner events - bewustzijnsstroom - subjectieve beleving - realisme. 

VRAAG 2:

Wat is het bekendste boek van E. du Perron en waarom past dit zo goed thuis in de stroming van het modernisme? Gebruik rond de 30 woorden.

VRAAG 3:

Multatuli schreef het boek Max Havelaar, of De koffie-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij dat kritiek levert op het regeringssysteem van Nederlands-Indië. E. du Perron werd geïnspireerd door de schrijver Multatuli. Noem een (persoonlijk) aspect dat dit verklaard. Benoem daarbij ook een boek van  E. du Perron dat hier goed bij aansluit. Gebruik minimaal 50 woorden om dit te beargumenteren. 

 

HOOFDVRAGEN ___________________________________________________________________________________________________________

Samen met zijn vriend, Menno ter Braak, richtte E. du Perron een tijdschrift op: Het Forum.  Du Perron en Ter Braak vonden dat er in de literatuur een 'vent' moest zijn. Zij wilden dat een schrijver zijn eigen persoonlijkheid in kaart bracht door middel van zijn roman. De 'vent' laat zich niet beïnvloeden door bewegingen van buiten af (collectief), maar is gefocust op het individuele bewustzijn. Dit is in tegen stelling tot de overdreven aandacht voor de vorm. Zo werd het 'personalisme' het leven ingeroepen. 

 

VRAAG 4:

In de volgende opdracht zijn er een aantal citaten, boeken, gedichten, namen (etc.) opgesomd. Aan jou de taak om uit te zoeken of dit gewaardeerd zou kunnen zijn door E. du Perron en zijn aanhangers ('vent') of door de tegenstanders ('vorm'). Gebruik de kennis die je al hebt opgedaan bij de voorgaande vragen en de uitleg over de 'vent'-discussie. Beargumenteer kort waarom jij denkt dat het bij 'vent' of bij 'vorm' hoort:

  • "De werkelijkheid te verwerken, en haar werkelijkheid te laten, ziehier het doel van de kunst".
  • Poëzie
  • "De mens hoeft zijn egoïsme niet af te leggen om goed te zijn, - hij hoeft er alleen maar een andere vorm aan te geven. Door zich in zijn medemens te verplaatsen, zich één met hem te voelen, veredelt hij zijn zelfzucht, - door zijn ‘zelf’ uit te breiden en meer omvattend te maken".
  • Biografie
  • "Je moet in jezelf op zoek gaan naar iets anders dan jezelf, om jezelf voor een lange tijd te bekijken".
  • “Men heeft voor den dichter den geheelen mensch soms verwaarloosd.” 
  • D.A.M Binnendijk
  • Het Land van Herkomst (1935)

 

VRAAG 5:

Hiernaast is er het gedicht De Paladijnen afgebeeld afkomstig uit Parlando, het bekende gedichtenbundel van E. du Perron. Beschrijf waarom dit gedicht thuis hoort binnen het modernisme. Je antwoord moet minstens één citaat uit het gedicht bevatte die duidelijk maakt waarom dit een modernistisch gedicht is. Gebruik minimaal 80 woorden.

 

VRAAG 6:

Je hebt nu een beeld gekregen over wat de kenmerken zijn van E. du Perrons literaire werk en over het tijdschrift Het Forum. Als het goed is kun je nu de volgende vraag beantwoorden: heeft E. du Perron, naar jouw mening, invloed gemaakt met zijn literatuur? Zo ja, geef een voorbeeld.

DE MAN VAN LEBAK (1937)


MANUSCRIT TROUVÉ DANS UNE POCHE (1923)


PARLANDO (1930)


 

DE PALADIJNEN

Wij hebben de ganse dag stof geslikt
en zijn met hoofdpijn naar bed gegaan.
Wij hebben sjikorei gedronken
met beurtelings muskus en jodoform,
en stappen die trapten, stemmen die zongen,
hebben ons in dit stenen gebouw besprongen,
waar alle kamers spreekhoorns zijn.
Wij hebben de ganse nacht wakker gelegen
en zijn met hoofdpijn opgestaan.


Wij hebben vandaag ons laten rijden
tot naar de Hindoeprins in 't woud.
De geelzucht en knoflooklucht der huizen
deden ons denken aan verre Chinezen,
wij hebben gefloten bij 't ontmoeten
van een van heimwee groene rivier.
Wij hebben ons schoeisel doen pommaderen
en zijn weer naar bed gegaan na 't eten.
En wij zijn ouder dan wij weten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb